DIRIGENTE

Marleen Everink, sopraan en dirigente, zong zelf als kind vele jaren in het concertkoor Multiple Voices aan de Muziekschool Twente in Enschede. Tijdens haar studie aan de PABO volgde ze solozanglessen, waarvan drie jaren in de talentenklas. Teruggekomen van een jaar vrijwilligerswerk in Mexico zette Marleen haar zangstudie in 2007 voort aan het conservatorium te Maastricht. Met hoge resultaten is zij voor haar bachelor geslaagd. Vervolgens heeft zij haar master gehaald bij Charlotte Margiono aan het conservatorium in Utrecht.

Naast zang had Marleen ook een passie ontwikkeld voor koordirectie.  Dit studeerde ze bij dirigent/componist Ludo Claesen aan het conservatorium van Maastricht. Ook voor deze bachelor studie is ze in 2012 met goede cijfers afgestudeerd.

Door haar veelzijdigheid in opleiding en achtergrond is Marleen al vaker gevraagd als stemcoach bij (kinder)koren. Haar passie ligt naast (solistisch) zingen dan ook nog steeds bij het werken met kinderen.

Zie ook www.marleeneverink.com

REPERTOIRE

Cantarella heeft een repertoire opgebouwd dat uit alle windstreken van de wereld komt. De jongste leden zingen leuke en makkelijk in het gehoor liggende liedjes. Maar al gauw wordt er in een andere talen gezongen en is er een begin van meerstemmigheid.

De meer ervaren koorleden zingen een zeer uitgebreid arsenaal aan koormuziek. Het kan klassiek werk zijn van moderne componisten. Of van Bach, want het meezingen in de Matthäus Passion is iets wat we graag doen en al veel hebben gedaan. Maar er zijn ook musicalliedjes. Of muziek uit verre landen. Zo kunnen we door gaan; eigenlijk is er veel mogelijk. Maar we zoeken wel vaak naar een uitdagend niveau.

Onze laatste CD "I Give You A Song" geeft beeld van wat van jong tot 'oud' aan verschillende muziekstijlen gezongen wordt.

KOORSCHOOL

Veel mensen maken muziek, luisteren naar muziek en genieten van muziek. Ook kinderen zijn van nature veel met muziek bezig. En muziek begint met zingen. Het is inmiddels onderzocht en bekend dat muzikale ontwikkeling belangrijk is voor kinderen. Niet alleen om mooi te kunnen zingen, maar het bevordert ook de communicatie, concentratie en taalontwikkeling.

Samen zingen in koorverband voegt daar nog een sociaal element aan toe, teamspirit! En spelenderwijs komt daar presentatievrijheid en podiumervaring bij. Zingen doet goed!

We zijn dan ook mee dan een koor. We zijn een een koorschool, waarin we zingerderwijs en soms met gerichte lessen over noten en samenzang de kinderen een muzikale ontwikkeling meegeven.

HISTORIE

De Limburgse Koorschool Cantarella bestaat sinds 1981. Jarenlang stond Cantarella onder de bezielende leiding van Harrie Spronken en werden vele optredens gegeven, meerdere reizen gemaakt en diverse CD's opgenomen. Sinds 2012 heeft Marleen Everink deze lijn voortgezet en weer nieuwe jonge koorleden aan het koor kunnen binden.

Veel leden zijn na hun Cantarella tijd blijven zingen. Diversen hebben de weg naar het conservatorium gevonden en zijn nu beroepsmusici. Ook is er een lichting leden geweest die vanuit Cantarella een nieuw koor is gestart om als jong-volwassenen door te gaan met samen zingen: Canta Volare.

In 2014 werd Cantarella benaderd door de Mastreechter Staar om te adviseren over zangprojecten die zij wilden doen met (school)kinderen. Dit leidde tot de oprichting van het kinderkoor de Steerkes. regelmatig werd in optredens en activiteiten samengewerkt tussen Cantarella en de Steerkes. Des te meer omdat Marleen Everink bij beide dirigent was en is. In 2017 heeft de Staar gevraagd om de activiteiten over te nemen en is de Limburgse Koorschool Steerkes tot stand gekomen.

In de tussentijd was Cantarella ook actief om in samenwerking met Kumulus Muziekschool en Opera Zuid allerlei bijzondere zang en theater activiteiten en workshops te organiseren. Toen bleek dat deze erg populair waren en bovendien leiden tot grote projecten waaronder een tournee met Opera Zuid door Nederland en Luxemburg is hier in 2016 een aparte tak voor opgericht: de Limburgse Koorschool Kokoz.

ACTIEF

Omdat we de kinderen veel willen meegeven hebben we door de jaren heen bijzondere activiteiten gezocht. En door onze reputatie worden we daar ook vaak voor gevraagd.

Zo zong Cantarella mee in de Earth Symfonie bij de opening van het WK Wielrennen in Maastricht. We organiseerden het Euregio korenfestival met een afsluiting in het stadion de Geusselt waar 140 kinderen het het Euregiolied zongen. In de openingsweek van het Wereld Muziekconcours in Kerkrade deden we mee aan de Liverpool Oratorio van Paul McCartney. Er werd samen met Opera Zuid gezongen in The Sound of Musical. en in opera La Bohème. We gingen op reis naar Leipzig en zongen daar in de kerk waar Bach begraven is. En door de jaren heen werd meegedaan aan (inter)nationale concoursen en werden vele prijzen gewonnen.

NETWERK

Door de jaren heen is er met veel pianobegeleiders samengewerkt. Vanaf het eerste uur heel veel met Robert Weirauch. En inmiddels al vele jaren met Peggy Smeets, zelf tevens koordirigente en moeder van 2 Cantarella leden.

Op projectbasis zien we Patrick Vaessens regelmatig bij Cantarella. Soms als invaller voor Marleen. Maar beroemd zijn vooral de operaworkshops die hij samen met Marleen voor kinderen heeft gegeven. Dit in samenwerking met Opera Zuid.

Anderen die we ook vaker zien bij projecten of als invaller zijn lea Lomans, Heidie pittie en Jori Klomp. De laatste was dirigent bij het eerder genoemde Canta Volare.

Met Kumulus Muziekschool zijn diverse activiteiten in Maastricht georganiseerd, zoals Kids Voices Go Classic, wat kinderen de kans gaf aan de Matthäus Passion te kunnen meedoen.

Veel kinderzangprojecten zijn georganiseerd in samenwerking met VNK-Limburg, het Verbindend Netwerk Koorzang Limburg.