• Wat is er anders aan een koorschool?
    Het is een koor waar je niet alleen liedjes zingt omdat dat leuk is, maar waar je ook (vaak spelenderwijs) dingen over muziek leert. En er wordt heel bewust gekeken hoe je steeds beter kunt gaan zingen. Hoe klinkt het het mooist? Hoe kan je toch die hoge noten halen? Hoe kunnen we dit mooie maar moeilijke meerstemmige lied goed zingen?

• Canterella en Kokoz ... hoe zit dat?
    Cantarella (Beek) is de eerste Limburgse Koorschool en bestaat al meer dan 35 jaar. Kokoz heeft in feite dezelfde opzet, maar de lessen en repetities zijn bij Opera Zuid in Maastricht. Vanuit de samenwerking met Opera Zuid is er ook wat meer accent op zingen in combinatie met theater spelen. Canterella en Kokoz hebben regelmatig gezamenlijke activiteiten.

• Wat voor muziek wordt er gezongen?
    Dat hangt van de leeftijd en ontwikkeling af. In het begin zijn het vooral leuke kinderliedjes, die goed zijn om de stem te ontdekken. Maar al gauw wordt het meerstemmig (wat niet veel kinderkoren doen) en zingen we in vele talen. Later worden de stukken steeds uitdagender en moet je echt goed oefenen om het te kunnen zingen. Daarom zingen we ook klassiek. Maar evengoed doen we samenzang die op YouTube populair is.

• Waar zijn jullie trots op?
    Door de jaren heen zijn er vele prijzen gewonnen. Toch zijn we trotser op wat we de kinderen al die jaren aan ervaringen hebben kunnen meegeven. Hoe vet is het om met een echt orkest in theaters te zingen, een reis te maken naar Leipzig, met talloze andere kinderen aan een internationaal muziekfestival mee te doen, Limburg te vertegenwoordigen op een herdenkingsdag over de grens, op tournee te gaan met Opera Zuid, op de Vaalserberg in de buitenlucht voor duizenden mensen te zingen. Allemaal dingen die we hebben gedaan en zullen blijven doen.

• Voor welke leeftijden is het?
    In feite zijn we er voor de basis- en de middelbare school leeftijd. Over het algemeen zijn de jongsten een jaar of 7. Soms hebben we een periode waarin we ook een jongere groep hebben. Tieners hebben we altijd wel. dat gaat door tot ca 18 jaar.

• Is het voor jongens en meisjes?
    Ja. Zingen in een koor is duidelijk populairder bij meisjes, maar er is altijd ook een groep jongens lid van de koren. Als de baard in de keel komt wordt het lastig om te blijven zingen. Een enkele keer hebben we een lichting met meerdere jongens in dezelfde leeftijd die we in de periode van de stembreuk apart nemen.

• Is het duur?
    We hanteren al heel lang (los van indexering) een zelfde prijsniveau en horen van ouders dat het het waard is voor wat je er aan muzikale ontwikkeling en ervaring voor krijgt. Er zijn zeker goedkopere kinderkoren te vinden, maar die bieden dan ook geen lessen aan. Je moet het eerder met andere koorscholen in Nederland vergelijken en dan valt het weer mee. Die zijn soms zelfs 2 tot 3 keer zo duur.

• Hoe vaak zijn er repetities?
    Er is in principe 1 keer per week een repetitie. Elke week, behalve de schoolvakanties. Als we vlak voor een belangrijke uitvoering zitten kunnen er extra repetities zijn. En soms hebben we een periode waarin op een andere dag in de week speciale repetities of lessen worden gegeven.

• Moet ik bij alle repetities zijn?
    Als je niet bij een repetitie bent is dat vervelend voor de anderen, want het koor klinkt dan anders. En bovendien weet je dan niet wat de dirigent voor aanwijzingen heeft gegeven. Het is een "teamsport", dus we gaan er van uit dat je er bij bent. Het kan natuurlijk voorkomen dat je onverhoopt toch een keer moet missen. Dan is dat zo. De dirigent kan wel beslissen dat kinderen die belangrijke of meerdere repetities hebben gemist niet aan (een deel van) een optreden mogen meedoen.

• Wat doet de Limburgse Koorschool nog meer?
    We hebben 2 doelstellingen. Eentje is kinderen en jeugd op een kwalitatief hoog niveau zang bijbrengen. Voor de leden dus. En de andere is een bijdrage leveren aan de koorzang in zijn algemeenheid. Daarom organiseren we (ook voor niet-leden) projecten, workshops en lessen op school.

• Wat mooi allemaal! Hoe kan ik dit steunen?
    Het belangrijkste is om het door te geven aan anderen, ouders en kinderen, zodat ze hun weg naar de koorschool weten te vinden. Maar financiële steun is natuurlijk ook altijd welkom. Dat kan door een gift of door ons tegen vergoeding in te huren. Neem contact met ons op, we vertellen daar graag meer over.

• Ik heb nog een andere vraag, waar kan ik terecht?
    Schroom niet te bellen of te mailen. Onze contactgegevens staan onderaan de pagina.